ProE|Gurus - Hrvatski CAD CAM CAE Centar

Forum posvećen CAD modelarima, dizajnerima, inženjerima

• Advertisement

kotiranje

Rasprave o tehnikama izrade tehničke dokumentacije.
  • Advertisement

Re: kotiranje

Postby vili » Tue Jul 06, 2010 9:55 am

s flip arrows boš samo obrnil puščice, ne boš pa kotiral ostrega kota tako kot želiš
vili
ProE Početnik
ProE Početnik

Advertisement

Postby Svarog » Tue Jul 06, 2010 4:14 pm

Kao što je Vili rekao, da bi brojevi bili iznad kotnih linija to su postavke dtl-a, pa probaj s njegvim postavkama koje ti je dao.

Što se tiće kotiranja oštrih kutova, kao svako pravilo kotoranja u ProE-u položaj kursora miša definira smještaj i tip kote. Tako da bi kotirao oštri kut, moraš odabrati linije između kojih kotiraš kut, i kliknuti unutar oštrog kuta, ne van njega:
ostri kut.jpg
ostri kut.jpg (29.07 KiB) Viewed 85 times

Ista pravila vrijede i za sketch i za kotiranje u drawing-u

Dodatno ako ne želi kotirati tako mali kut onda treba u config.pro opcijama dodati:
Code: Select all
minimum_angle_dimension 0.1
http://www.evolve.hr - Dizajn i razvoj proizvoda
Pro/Engineer WildFire 4.0 M080
My status
Svarog
Site Admin
Site Admin

Postby enigma78 » Tue Jul 06, 2010 10:21 pm

Hvala vam svima na trudu, znam da trebam odabrati linije koje definišu taj ugao da bi ga mogao iskotirati, štos je što ja nisam imao sve linije, tj. one koje sam imao nisu mi definisale onaj ugao koji ja hoću, naravno, rješenje je jednostavno, u skeču aktivirati alatku line, pa kao referentnu liniju izabrati onu koja nam je najpotrebnija, jer ćemo za nju "vezati" našu novu liniju, kad smo definisali referentnu liniju, onda kreiramo novu na taj način što kliknemo na krajnju tačku prethodno definisane referentne linije i nastavimo crtati ovu našu novu liniju, čime praktično produžavamo tu referentnu liniju i dobijamo sada sve 2D geometrijske elemente koji su nam potrebni (oštri ugao je sada jednoznačno definisan) i možemo pristupiti kotiranju koje je definisao u prethopdnim postovima, i na taj način se dobije iskotiran onaj mali ugao od 5 stepeni (šaljem i sliku) :thmup: . Vili hvala ti za dtl podešavanja, ipak, ja bi volio samo djelimično neke stvari da izmijenim (kao što sam već rekao da mi ne bude ona "šupljina" kad kotiram uglove i da mi kotni broj ne presijeca osnovnu kotnu liniju), ne bih da primijenim baš cijela podešavanja kao i kod tebe, jer vidim da su kote kod tebe roze boje, a ja sve u tehničkoj dokumentaciji radim u jednoj boji (crna)! ;)

Lijep pozdrav!
Attachments
New Picture (48)jpg.jpg
New Picture (48)jpg.jpg (198.02 KiB) Viewed 81 times
PTC Pro/ENGINEER WildFire 5 M030
enigma78
ProE Početnik
ProE Početnik

Postby vili » Wed Jul 07, 2010 9:52 am

kaj si ti malo homofobičen, ne maraš istospolnih, ne maraš pinki barve :piss: , ti pošiljam še .dtl s črno barvo, bo v redu :wii:

lp vili
moja_nas_1.zip
(2 KiB) Downloaded 13 times
vili
ProE Početnik
ProE Početnik

Postby vili » Wed Jul 07, 2010 10:04 am

aha še tole, enkrat sem že pisal o poimenovanju kosov in sestavov. ti jih imenuješ z imenom: cijev_za_nastavak..., tak način postane hitro nepregleden, če se s proe-jem seveda ukvarjaš profesionalno, če je to za šolo potem je vseeno, svetujem vam označevanje s tekočim številčenjem, n.pr. 00001 in tako dalje, seveda pa morate imeti poleg recimo v tabeli register. iz prakse: delal sem kar z nekaj velikimi firmami in veliko jih uporablja ta način z "laufendnumer". delam za dve firmi in če bi poimenoval z imeni bi že zdavnaj popiz... :help: , na disku imam cca 5 ... 6 k datotek, toliko za razmislek
vili
ProE Početnik
ProE Početnik

Postby vili » Tue Jul 13, 2010 7:28 am

kaj je zdaj enigma, je uspelo ali ne? :err:
vili
ProE Početnik
ProE Početnik

Postby enigma78 » Tue Jul 13, 2010 8:57 pm

Pozdrav vili, skinuo sam onaj tvoj dtl fajl al ništa još nisam instalirao, u poslu sam ovih dana pa ne stignem! :err: Ali napisao sam ti e-mail, neznam da li si ga dobio?! :hmm: Ako jesi očekujem odgovor!!! ;)

Lijep pozdrav! :thmup:
PTC Pro/ENGINEER WildFire 5 M030
enigma78
ProE Početnik
ProE Početnik

Previous

Return to Drawings