ProE|Gurus - Hrvatski CAD CAM CAE Centar

Forum posvećen CAD modelarima, dizajnerima, inženjerima

• Advertisement

Uvod u SheetMetal Tutorial

Rasprave tehnikama modeliranja s Pro/SHEETMETAL modulom.
  • Advertisement

Re: Uvod u SheetMetal Tutorial

Postby Svarog » Tue Jun 23, 2009 12:59 pm

Za punch ili die moraš napraviti alat s kojim radiš utiskivanje, odnosno udubljenja. Taj alat je zapravo part kojeg modeliraš posebno neovisno o sheetmetal modelu.

Nekoliko savjeta vezanih za punch i die alate.
Prva bitna stvar su radijusi na punch i die partovima.
Kod radijusa je potrebno uzeti u obzir debljinu lima, jer o debljini lima ovise i radijusi koji se stavljaju na punch/die part.
Vanjski, konkavni (izbočeni) radijusi na punch partu se u pravilu uzimaju da su jednaki debljini lima.
Unutrašnji, konveksni (udubljeni) radijusi na punch partu se u pravilu uzimaju da su jednaki dvostrukoj debljini lima, znači 2x debljina lima.

Oba radijusa mogu biti i manja, no ono što se svakako ne smije dogoditi jest, da je radijus na punch partu toliko mali, da bi na sheetmetal partu prešao u 0!, znači unutrašnji (konveksni) radijus na punch partu uvijek mora biti veći od debljine lima.

Ukoliko želimo dobiti oštre rubove, onda punch part modeliramo bez radijusa.
sm punch drw.jpg
sm punch drw.jpg (115.55 KiB) Viewed 124 times

Druga bitna stvar kod punch i die alata je smjer utiskivanja.
Kada radimo punch, ProE pita za smjer utiskivanja, taj smjer je onaj u kojem zapravo utiskujemo punch part, te ako odaberemo krivi smjer, feature se neće moći napraviti;
sm punch side.jpg
sm punch side.jpg (111.24 KiB) Viewed 124 times
http://www.evolve.hr - Dizajn i razvoj proizvoda
Pro/Engineer WildFire 4.0 M080
My status
Svarog
Site Admin
Site Admin

Advertisement

Postby azankog » Tue Jun 23, 2009 1:27 pm

Ma znam..nije bilo u pitanju smer utiskivanja..tj materijala.....
Bio sam u pravu sa teorijom kojom sa sklopio u glavi...da je nemoguce napraviti konkavnu ili konveksnu povrsinuna limu ako na "alatu" ne postoji radijus...jer je onda nemoguce savijati lim,onda bi bilo u pitanju secenje? Zar ne? :)

Polazem sad savijanje lima i teorija plasticnog deformisanja tako da sam upucen u ta sra*** :D

Uglavnom bio mi je probem sto sam stavio premali radijus...bio mi je R=s/2 umesto R=2*s ( s je debljina lima)

:thmup: hvala
azankog
ProE Poznavatelj
ProE Poznavatelj

Postby macak » Tue Jul 27, 2010 1:46 pm

Evo jedno pitanjce u vezi flat state-a, pošto sam se (budala kakva jesam), zaletio, a imam oko 100tinjak partova... naime, radio sam flat state prije nego sam dao konačni naziv partu (ploca8, nosac10, sabx1x12, itd...)...stoga mi se sada taj naziv javlja u generičkom obliku...kako izmjeniti ili ispraviti taj "krivi" naziv.
Info: još nisam izbacio crteže, stoga to ne utječe na situaciju.
Help! :buaa: and unaprijed tnx! :wii:
Come to the dark side, we have cookies!!!
macak
Registrirani Član
Registrirani Član

Postby vili » Thu Jul 29, 2010 10:04 am

sicer te ne razumem popolnoma kaj te muči, sem pa že nekajkrat napisal, da poimenovanje delov ali sestavov z imeni hitro vodi v kaos, zato je najbolje uporabčjati "laufendenumer" (00001, 00002...v flat state-u pa 00001_raz... ), sem imel priliko delati z DEMAG-om. LINDNER-jem in oba delata z "laufendnumer".

lp vili
vili
ProE Početnik
ProE Početnik

Previous

Return to Sheetmetal