ProE|Gurus - Hrvatski CAD CAM CAE Centar

Forum posvećen CAD modelarima, dizajnerima, inženjerima

• Advertisement

Što je Expert Framework?

Rasprave o Routed System Designer, Pro/PIPING, Pro/CABLING, Expert Framework Extension modulima.
  • Advertisement

Što je Expert Framework?

Postby Svarog » Sun Jun 22, 2008 1:54 am

Dok ja čekam Oblaka da nešto napiše o ovome, na vrbi će roditi grožđe :hmm:
Da ovaj dio foruma ne zjapi prazno, ukratko ću pokušati objasniti što je Expert Framework Extenstion, iliti EFX.

Expert Framework Extension (EFX) je modul Pro/Engineer-a, koji služi za izradu modela strojarskih konstrukcija od profila.
Radi na principu jednostavnosti, tako da profile same po sebi nije potrebno modelirati, već se oni nalaze u bazi, odnosno library-u. Postoji baza skoro svih profila, od čeličnih, do aluminijskih profila, a ako ne postoji dotični profil, vi možete lako napraviti vaš, te ga staviti u bazu.

Modeliranje strojarskih konstrukcija uz pomoć EFX-a je vrlo jednostavno, zapravo koristi se Top Down design pristup, gdje krećemo iz glavnog assemblya u koji onda ugrađujemo sve ostale podsklopove, te dijelove od kojih se taj glavni sklop, assembly sastoji.
Same profile nije potrebno modelirati, već se samo modelira, odnosno radije rečeno skicira krivulja (curve), odnosno beam, na koji se onda smjesti određeni profil, kojeg onda ProE sam kreira na tome mjestu.

efx PP_Image_2_Sep_07.jpg

Uz standardne profile, tu je i baza standardnih spojeva profila, koja se također koristi kod izrade strojarske konstrukcije pomoći EFX-a. S obzirom da se model gradi od krivulja, odnosno beam-ova vrlo je lako baratati s velikim assembly-ijma, kada se radi o velikim strojarskim konstrukcijama (raznorazne platforme).
Također upotreba beam elementa, omogućava da je konstrukcija već pripremljena za mehaničke analize u Pro/Mechanici ukoliko je potrebno provjeriti nosivost i mehanička svojstva strojarske konstrukcije.

Primjer kompleksnog sklopa strojarske konstrukcije izrađene uz pomoć EFX-a
efx carlam2.jpg

Ovako izgleda model pripremljen za analiz u Pro/Mechanica-i
mech Fig1-15.png

A ovdje su rezultati analize s prikazima naprezanja i deformacije beam elementa
mech efx Fig1-17.png

Ovakav pristup s pojednostavljenim modelima, upotrebom beam elementa kod analiza znatno skraćuju vrijeme potrebno za izvršavanje analize.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
http://www.evolve.hr - Dizajn i razvoj proizvoda
Pro/Engineer WildFire 4.0 M080
My status
Svarog
Site Admin
Site Admin

Advertisement

Re: Što je Expert Framework?

Postby Mali » Sun Jun 22, 2008 3:48 pm

vrlo interesantno buduci da taman krecem sa nosacima dizalice :)
samo jedno pitanje: gdje to naci? jel to dolazi sa standardnim pro/E-om, ili se mora extra nabavljati?
I reject your reality and substitute my own!
My status
Pro/Engineer WildFire 3.0 M060
Mali
ProE Advanced User
ProE Advanced User

Postby Svarog » Sun Jun 22, 2008 3:56 pm

Ne, EFX je posebna instalacija, a sad gdje naći, po svim onim raznoraznim mjestima na wide world web-u ;)
My status
Svarog
Site Admin
Site Admin

Postby Glamdring » Fri Aug 29, 2008 8:52 pm

super je to stvar, jedino sto se voli tiltat, rusit i bit glup ko niko. vec imam 2 algoritma kako srusit cijeli pro/e pomocu efx-a a vjerojatno ih ima jos.
_________________________________________-
Windchill factor
Glamdring
Registrirani Član
Registrirani Član

Postby Svarog » Mon Sep 01, 2008 10:43 am

Mogo bi i napisati koji su to "algoritmi" tako da drugima skratiš muke da znaju što NE raditi, kako bi se poštedjeli muke :rolleyes
My status
Svarog
Site Admin
Site Admin

Postby mgrbam » Sun Jun 21, 2009 11:00 am

skinuo sam sa rapidshare-a EFX 6.0 na freeuser
PTC[1].PRO.ENGINEER.WILDFIRE.B.and.W.Expert.Framework.Extension.v6.0-SHooTERS.part1
PTC[1].PRO.ENGINEER.WILDFIRE.B.and.W.Expert.Framework.Extension.v6.0-SHooTERS.part2
ne znam sta da radim.da li neko zna postupak instalacije?instalirao sam par puta kad udjem u PRO/ENGINEER EFX-a nema.
mgrbam
Registrirani Član
Registrirani Član

Postby Svarog » Tue Jun 23, 2009 1:21 pm

U direktoriju gdje si instalirao EFX imaš folder koji se zove Text u njemu imaš fileove koji su ti potrebni za pokretanje EFX-a u ProE-u.
Da bi ProE-u rekao da pokrene EFX prilikom startanja moraš otvoriti svoj config.pro file (konfiguracijski file od ProE-a) te u njemu dodati liniju za pokretanje EFX-a:
Code: Select all
protkdat C:\PTC\efx60_f000\text\protk_wf4.dat

gdje moraš upisati putanju na file protk_wf4.dat koji se nalazi u instalacijskom direktoriju EFX-a (kod mene je to na C disku u direktoriju PTC\efx60_000\text).
Sada kada sljedeći put pokreneš ProE EFX se pokreće zajedno s ProE-om.
My status
Svarog
Site Admin
Site Admin

Postby mgrbam » Thu Oct 29, 2009 11:04 am

ne mogu nigde da nadjem config.pro file.jedno pitanjce.da li postoji napredni kurs za pro-engineer u srbiji?
mgrbam
Registrirani Član
Registrirani Član

Postby Svarog » Thu Oct 29, 2009 2:19 pm

Prvo moraš provjeriti da li imaš cofing.pro file, to je file u kojem se nalaze sve postavke za ProE.

Neznam da li ima u Srbiji organizirani tečajeva, to bi treba provjeriti kod ovlaštenog zastupinika za PTC, ali u svakom slučaju imaš na PTC tečajeve koje možeš pratiti na webu:
http://www.ptc.com/products/ptc-university-for-individuals

Ti tečajevi naravno koštaju, ali naravno i vrijede te novce.
Ja sam pohađao nekoliko njih i odlični su, bazirani su na tome, da imaš vide u kojem predavač objašnjava kako što radi i kako se koristi, onda nakon toga imaš video vježbe u kojem ti pokazuje kako se to koristi u ProE-u i na kraju imaš test za testiranje svojeg znanja.
Mislim da čak i dobiješ neku potvrdicu za odslušani tečaj nakon polaganja testa.
My status
Svarog
Site Admin
Site Admin

Postby mgrbam » Sun Nov 01, 2009 8:03 pm

nemam config.pro file.sta treba da radim?hvala za tecajeve.
mgrbam
Registrirani Član
Registrirani Član

Return to Ostali napredni moduli